Megváltoztatja a terménykereskedelmet a Bunge-Viterra fúzió

Megváltoztatja a terménykereskedelmet a Bunge-Viterra fúzió

 

Megállapodott a Bunge a Viterrával, valamint a Glencore PLC, a Canada Pension Plan Investment Board és a British Columbia Investment Management Corporation egyes leányvállalataival való egyesülésről egy részvény- és készpénzes tranzakció keretében. Az egyesülés után létrejövő vállalat értékét – az adóssággal együtt – 34 milliárd dollárra becsülik, miközben a tervezett egyesülés várhatóan szigorú hatósági ellenőrzés tárgya lesz.

A Viterra globális gabonakereskedő vállalat tárgyalásokat folytatott az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről, most pedig dűlőre is jutottak a felek –írta az Agrárszektor. A világméretű fúzió átformálhatja a globális gabonakereskedők felső kategóriáját és minden bizonnyal magát a kereskedelmet is. A Bunge részvényei 1,9%-kal 92,03 dollárra estek a tőzsdei kereskedésben. A Viterra részvényesei körülbelül 65,6 millió darab Bunge részvényt kapnak, amelyek értéke körülbelül 6,2 milliárd dollár, valamint körülbelül 2,0 milliárd dollár készpénzt. A Bunge átvállalja a Viterra 9,8 milliárd dolláros adósságát is.

A piac is teljesen átalakulhat a fúzió után

„A Cargonave szállítmányozási ügynökség adatai szerint tavaly a Bunge volt tavaly a brazil kukorica és szója legnagyobb exportőre. Ezen kívül a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozója. A Viterra pedig a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr és a hetedik szójababszállító volt.” – írta a Reuters.

A Viterra felvásárlásával a Bunge árbevétele, amely 2022-ben 67,2 milliárd dollár volt, jobban megközelítené az ADM árbevételét, amely tavaly közel 102 milliárd dolláros forgalmat regisztrált. 2017 elején az akkor még Glencore Agriculture néven ismert Viterra megkísérelte a Bunge felvásárlását, amelyet abban az időben 11 milliárd dollárra értékeltek – ezt akkor visszautasították. A fúzió várhatóan 2024 közepén zárul le.

Így látja a Bunge vezérigazgatója

„A Bunge és a Viterra egyesülése jelentősen felgyorsítja a Bunge stratégiájának végrehajtását, amely arra az alapvető célunkra épül, hogy összekapcsoljuk a gazdálkodókat a fogyasztókkal. Továbbá azzal, hogy a világ népessége számára létfontosságú élelmiszereket, takarmányt és üzemanyagot biztosítsunk.” – mondta a témával kapcsolatban Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója.

„Az egymást nagymértékben kiegészítő eszközállományunk olyan hálózatot hoz létre, amely összeköti a világ legnagyobb termelő régióit a leggyorsabban növekvő fogyasztású területekkel, fokozva globális értékláncaink földrajzi kiegyensúlyozottságát és alkalmazkodóképességét, valamint a gazdálkodók és a végfelhasználók érdekeinek érvényesülését.” – fogalmazott.

Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek