Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második hónapja emelkedik a FAO élelmiszerár-indexe.
Az index 119,1 ponton állt 2024. áprilisában, ami 0,3 ponttal (0,3%-kal) magasabb a márciusi felülvizsgált szinthez képest. Az érték úgy alakult ki, hogy a cukor és a tejtermékek árindexének csökkenése visszafogta a húsárindex, valamint a növényi olajok és gabonafélék indexe kismértékű felfutását. Ennek ellenére az FFPI 9,6 ponttal (7,4%-kal) csökkent az egy évvel ezelőtti értékéhez képest.

Forrás: KSH

Forrás: KSH

  • gabonafélék árindexe csekély mértékben, 0,3 százalékkal emelkedett áprilisban, de még mindig 18,3 százalékkal egy évvel korábbi szint alatt vannak. Három egymást követő havi csökkenés után áprilisban stabilizálódtak a búza export átlagos globális árai. Az Európai Unió, az Orosz Föderáció és az Amerikai Egyesült Államok egyes részein a 2024-es betakarítást befolyásoló kedvezőtlen terméskörülmények miatti aggodalmak miatti felfelé irányuló árnyomást a jelentős exportőrök közötti továbbra is erős verseny ellensúlyozta. Ezzel szemben a kukorica exportárai áprilisban emelkedtek, amit főként az ukrajnai infrastruktúra-károsodások következtében fellépő logisztikai zavarok közepette erős importkereslet, valamint a fő betakarítás kezdete előtt lecsökkent brazil termelési kilátások befolyásoltak.
  • növényi olajok árindexe szintén 0,3 százalékos emelkedést jelzett áprilisban, ami 13 hónapos csúcsot jelent. A marginális növekedés a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzéseinek nettó hatását tükrözi, amely bőven ellensúlyozza a pálma- és szójaolaj enyhén csökkenő árát. A napraforgó- és repceolaj nemzetközi ára tovább emelkedett, amit a továbbra is határozott globális importvásárlások, valamint Európa egyes részein az őszi repce számára kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti aggodalmak támasztottak alá.
  • tejár index is 0,3 százalékkal változott, de lefelé, ami hát hónapos emelkedési trendet tört meg áprilisban. Legnagyobb mértékben a sovány tejpor nemzetközi árai csökkentek, aminek hátterében elsősorban az azonnali szállítások iránti alacsony importkereslet állt. Eközben a sajtok világpiaci ára is enyhén csökkent, miközben a vaj világpiaci ára tovább emelkedett az állandó importkereslet és a nyugat-európai vajkészletek szűkülése miatt.
  • húsár index 1,6 százalékkal nőtt áprilisban, ami immár harmadik hónapja tartó emelkedést jelent, és már csaknem tavalyi szintjén van. Áprilisban a baromfihús nemzetközi árai emelkedtek, amit a közel-keleti országok folyamatos importvásárlásai támasztottak alá a madárinfluenza-járványok miatti folyamatos termelési kihívások közepette. A szarvasmarhahús világpiaci ára is emelkedett a fő importőrök továbbra is magas keresletének köszönhetően, annak ellenére, hogy a vezető importáló országokban megnövekedett a hazai forrásokból származó kínálat. A juhhús ára enyhén visszapattant a piaci várakozásokhoz képest. Ezzel szemben a sertéshús világpiaci ára kismértékben csökkent, ami a nyugat-európai belső kereslet gyengeségét és a vezető importőrök, különösen Kína tartósan gyenge keresletét tükrözi.

Itthon is a csökkenő trendek a meghatározók. Az év első három hónapjában az élelmiszerek fogyasztói árai 2,9 százalékkal nőttek, miközben az élelmiszeripar belföldi árai 6,5, a mezőgazdasági árak 29 százalékkal (első két havi) estek. Az értékláncon belüli árak mutatják a 2021-ben és 2022-ben látott párhuzamosságokat, de ellenkező sorrendben. Ami a kilátásokat illeti, az Erste elemzői szerint idén tovább emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Az elmúlt két évben tapasztalt jelentős drágulás után azonban a növekedés mértéke visszatér egy konszolidált, egyszámjegyű szintre. A mezőgazdasági termelői árak éves szinten 2-4 százalékkal, míg az élelmiszeripar belföldi árai 3-5 százalékkal nőhetnek, az élelmiszerek kiskereskedelmi ára pedig átlagosan 3-4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

Forrás: KSH

Forrás: www.erstemarket.hu

Szeretne többet megtudni cégünkről? 

A 2004-ben alapított Agroforte Grain Kft. 100%-ban magyar tulajdonú, innovatív vállalkozás, amelyben maradéktalanul megbízhatnak a partnerei. Évi több, mint 200000 tonnát forgalmazunk. Forgalmunk jelentős része az olajosmag felvásárlásunkból származik, ugyanakkor búza, kukorica, árpa, tritikálé, rozs, zab, cirok, durumbúza kapcsán is állunk partnereink rendelkezésére.

Tisztában vagyunk azzal, hogy globális tevékenységünk közvetlenül és közvetve egyaránt hatással lehet a környezetre, ezért minden környezetgazdálkodással kapcsolatos jogszabályi rendelkezést, szabályt és előírást szigorúan betartunk. Elkötelezettek vagyunk tevékenységünk környezetre gyakorolt hatásának minimalizálása felé.

Mindent megteszünk azért, hogy munkatársaink feladatuk ellátása közben ne legyen kitéve semmilyen baleseti és egyéb kártételi eseménynek. A gondosan megtervezett és felügyelt munkafolyamatok, a minőségi és rendszeresen karbantartott eszközpark és a képesített szakembergárda erre a garancia.

Keresse munkatársinkat! https://agroforte.hu/kapcsolat/