Lefelé csorognak a globális élelmiszerárak

Lefelé csorognak a globális élelmiszerárak

 

A napokban megjelent a FAO Élelmiszer-árindexének februári értéke (FFPI*). 2024 februárjában az index 117,3 ponton állt, ami 0,9 ponttal (0,7%-kal) alacsonyabb a januári szinthez képest. Értéke úgy alakult ki, hogy a cukor, a hús és a tejtermékek áremelkedéseinek hatását letörte a gabonafélék és a növényi olajok árindexeinek csökkenése. Az index 13,8 ponttal (10,5 százalékkal) csökkent az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Immár 41 hónapja pozitív tartományban van az FFPI. Ebből az utolsó 23 hónapban már lassul az emelkedés üteme.

 

Az FFPI értéke lassuló ütemben ugyan, de tovább fog csökkenni, akár az egész év során, az erste előrejelzése szerint. Ezek szerint az emelkedés egyre kisebb mértékű lesz. Ősszel érheti el a referencia-időszak értékét (a 100 %-ot).

 

 

 

Részindexek

Átlagosan 113,8 pontot ért el februárban a FAO Gabonaárindex, ami januárhoz képest 6,1 ponttal (5,0 %-kal) alacsonyabb, és 32,9 ponttal (22,4%-kal) a 2023. februári érték alatt van. Hónapról hónapra csökkennek a főbb gabonafélék nemzetközi árai. A kukoricaexport ára esett a leginkább, mivel Argentínában és Brazíliában nagy termésre vonatkozó várakozások, valamint a tengeri kereskedelmi útvonal zökkenőmentes működését kihasználni vágyó Ukrajna versenyképes árak terhelték a piacot. A búza esetében a nemzetközi árak csökkenése főként az Orosz Föderáció erős exporttempója miatti alacsonyabb exportárak következménye, amely más országokból, különösen az Európai Unióból származó árakat is lefelé nyomta. A búza és a kukorica piacának lágyabb tónusával összhangban az árpa és a cirok világpiaci ára is mérséklődött. A nemzetközi rizsárak februárban 1,6 százalékkal csökkentek, mivel az indonéz beszerzéseken kívül a friss import iránti kereslet alacsony maradt, és egyes beszállítóknál megkezdődött az új termés betakarítása.

 

Átlagosan 120,9 pontot ért el februárban A FAO növényi olajárindex, ami 1,6 ponttal (1,3 %-kal) alacsonyabb a januárinál, és 15,0 ponttal (11,0 %-kal) maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A szója-, napraforgó– és repceolaj alacsonyabb világpiaci árának köszönhető főként a csökkenés, amely bőven ellensúlyozta a pálmaolaj enyhén magasabb jegyzéseit. A szójaolaj nemzetközi ára jelentősen csökkent februárban, főként a Dél-Amerikából származó bőséges szójababkibocsátás kilátásaira, az általában kedvező betakarítási feltételek közepette. Ezalatt a napraforgó– és repceolaj globális ára csökkent, tükrözve a tartósan bőséges globális exportkínálatot. Ezzel szemben a pálmaolaj világpiaci ára enyhén emelkedett februárban, a főbb délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan alacsonyabb termelése közepette.

 

Átlagosan 120,0 pontot ért el februárban a FAO tejárindex, ami 1,3 ponttal (1,1%-kal) magasabb, mint januárban, de 18,6 ponttal (13,4 %-kal) elmaradt a tavalyi év azonos havi értékétől. A vaj világpiaci ára emelkedett a legnagyobb mértékben februárban, amit az ázsiai felvásárlók megnövekedett importigénye és a szezonálisan csökkenő óceániai tejtermelés támasztott alá. Eközben a teljes tejpor ára lassanként tovább emelkedett, elsősorban köszönhetően a megnövekedett importkeresletnek, különösen a kínai import révén, amit részben ellensúlyozott az Európai Uniós árak csökkenése. A sovány tejpor ára stabil maradt, mivel az óceániai áremelkedést szinte ellensúlyozta az alacsonyabb európai uniós ár, ami nagyrészt a régióból származó alacsonyabb importkeresletet tükrözi a magasabb szállítási költségek és a Vörös-tengeri konfliktus miatti szállítási késedelmek miatt. Kismértékben emelkedtek a nemzetközi sajt árak is, mivel az ázsiai érdeklődés emelkedett az EU lecsökkent készletei közepette.

 

A FAO húsárindex átlagosan 112,4 pontot ért el februárban, 2,0 ponttal (1,8%-kal) magasabb, mint januárban, megfordítva a hét hónapos egymást követő csökkenést, és 0,9 ponttal (0,8%-kal) maradt el az egy évvel ezelőtti értéktől. Legnagyobb mértékben a baromfihús nemzetközi jegyzései emelkedtek, ezt követte a marhahús, amit elsősorban a vezető importáló országok keresletnövekedése támaszt alá. A marhahús árának emelkedése a vártnál alacsonyabb ausztrál kínálatnak köszönhető, mivel a heves esőzések megzavarták a szarvasmarha szállítását a főbb termelői régiókból. Mindeközben a sertéshús ára enyhén emelkedett a megnövekedett kínai kereslet, valamint a nyugat-európai belső kereslet növekedése, és a tartós szűk kínálati helyzet közepette. Ezzel szemben a juhhús nemzetközi árai csökkentek a kínai import ütemének lassulása és az ausztráliai állomány újjáépítését követő rekordméretű termelés miatt.

 

A FAO cukorárindex átlagosan 140,8 pontot ért el februárban, 4,4 ponttal (3,2%-kal) magasabb, mint januárban, ami a második egymást követő havi emelkedés, és 15,6 ponttal (12,5%-kal) haladja meg egy évvel ezelőtti értékét. A Brazíliában a következő szezonra vonatkozó kilátásokkal kapcsolatos tartós aggodalmak a hosszan tartó, átlag alatti csapadékos időszakot követően továbbra is támogatták a cukor világpiaci árát, fokozva a szezonális felfelé irányuló nyomást. Emellett a két vezető exportáló ország, Thaiföld és India termelési visszaesésére utaló előrejelzések is hozzájárultak az áremelkedéshez. Ennek ellenére Brazília kulcsfontosságú növekedési területein február végén megnövekedett csapadékmennyiség és a brazil real gyengülése az Egyesült Államok dollárjával szemben visszafogta a cukor világpiaci árának emelkedését.

 

*A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) egy élelmiszer-árukosár nemzetközi árának havi változásának mértéke. Öt árucsoport-árindex átlagából áll, súlyozva az egyes csoportok átlagos exportrészesedésével 2014-2016 között.

Forrás: www.erstemarket.hu