Csökkenő árak a terménypiacokon

Csökkenő árak a terménypiacokon

Csökkenő árak a terménypiacokon

Alig telt el pár hét, és csökkennek az árak. 

Mint annyi más mezőgazdasági termék esetén, a gabonapiacok is erős függésben vannak a kínai kereslettől. A kínaiak felhalmozása, aktuális vásárlási pozíciója közvetlen árbefolyásoló.

Mind Kína, mind egyre nagyobb partnere, Oroszország esetén kell élni a gyanúperrel az adatok hitelességét illetően, meg kell ismerni aktuális pozícióin tendenciáit ahhoz, hogy megértsük a búzapiac lüktetését. A világ egyik legnagyobb búzaimportőréről és búzaexportőréről beszélünk. Érdemes megemlékezni arról, hogy Kína akkor kezdett hatalmas búzaimportba, amikor az USÁ-val való viszonya kereskedelmi háborúhoz vezetett, és takarmányozásra több búzát kezdett használni.

A legfontosabb üzenet az, hogy Kína búzaimportja ebben az évben is csökken. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen termelése mintegy 2,5 százalékkal nőni, felhasználása 2 százalékkal csökkeni fog ebben a gazdasági évben. Miközben a legtöbb agrártermékből erősödni fog Kína importpozíciója az előttünk álló tíz évben, addig búzában lassan zsugorodik az importfüggése, 10 millió tonna alá süllyedve.


Forrás: USDA

A kereskedőktől kapott információk szerint, Kína hónapok óta nem vásárol jelentős tételben búzát. Az árak mozgását látva pedig könnyű valószínűsíteni, hogy erre még legalább az őszig várni kell majd. Eközben a nagy előrejelző szervezetek (IGC, USDA) továbbra is erős kínai kereslettel számolnak modelljeikben. Amint ezek a modellek borulnak, úgy a búzaár ismét veszélybe kerül. Ez nyilván a többi piactól is erősen függ, hiszen a most mögöttünk hagyott ár rally sok összefüggést mutat az amerikai tőzsdeindexek rövid megingásával, ahogy azok további szárnyalása is jól látható a terményárak esésén. S ez csak egy, a piacbefolyásoló tényezők sorában.

Visszatérve a kínai búzapiacra, az egymást követő magas termések és a gazdasági növekedés lassulása is megjelenik az importigény csökkenésében. Az alacsony árak pedig Kína szokásos felhalmozását is lehetővé tették. Az olyan piactorzító intézkedések, mint jelentős importszerződések lemondása (vagy Törökország négyhónapos import stopja) szintén sem az áremelkedések felé mutat. Kína márciusban nagy méretű (1 valamint fél millió tonnás) ausztrál és amerikai búzaimport tételeket törölt.

A kínai búzaimport leállása különösen feltűnő annak fényében, hogy 2024 első három hónapjában még többet vett, mint egy évvel korábban.


Forrás: USDA

Még egy üzenet értékű információ a kínai búzaimportról: mivel saját termése silány minőségű, jellemzően magas minőségű búzát vásárol az étkezési célú felhasználáshoz. Ez még akkor is így van, ha – úgy tűnik – idén a minőség terén is előre tudtak lépni.

Figyeljük tehát a híreket! Azok hangsúlyai sokat elárulnak a várható irányról. Ahogy jelen példa is mutatja, ha a kereslet csökkenéséről írnak többet, lefelé gurulunk.

Forrás: https://www.erstemarket.hu/

Szeretne többet megtudni cégünkről? Keresse munkatársainkat! https://agroforte.hu/kapcsolat/