Bige László: határozatlan időre leáll a Nitrogénművek

Bige László: határozatlan időre leáll a Nitrogénművek

UPDATE:

Bige László meggondolta magát, mégsem zár be a Nitrogénművek. Mi is követjük az eseményeket, további fejleményekről tájékoztatunk.

 

Határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató. A vállalat tulajdonosa úgy fogalmazott a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja.

A korábban elérhető információk szerint november 6-án leáll a Nitrogénművek ammónia üzeme, és egy hónapon át áll a termelés. December 6-án indult volna újra az üzem, amely egyébként Magyarország egyik legnagyobb földgáz fogyasztója és így CO2-kibocsátója.

November 14-én, kedd reggel Bige László jelezte:

„A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét.”

Az egyetlen hazai műtrágyagyártó vállalat tulajdonosa szerint a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, mivel olyan költségnövekedést eredményez, amelyet nem lehet érvényesíteni az árakban.

A júliusi kormányrendelet, ami nagyon kellemetlen helyzetet teremtett a nagyobb CO2-kibocsátók számára, hiszen a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra a kormány bevezetett egy nagyon magas, 40%-os különadót, ami az érintett vállalkozások eredményes működését alapvetően rombolta. Emellett a kormányrendelet egy 10%-os tranzakciós díjat is bevezetett a kvótaértékesítésekre, ami a cégek likviditási helyzetében okozhatott kihívásokat. Ezt a rendeletet módosította október elején a 452/2023-as kormányrendelet, amely a különadó mértékét 36%-ra csökkentette, de közben a tranzakciós illeték 15%-ra ugrott.

„SZÓ SINCS EGY HÓNAPOS LEÁLLÁSRÓL, A JELENLEGI ÁLLÁSPONTJA SZERINT NEM INDUL ÚJRA A TERMELÉS.” – mondta Bige László, tulajdonos.

 

Forrás: Portfolio