Az EU-val és az ukránokkal is szembemegy Varsó Meghosszabbítják a gabonaimport tilalmát

Az EU-val és az ukránokkal is szembemegy Varsó – Meghosszabbítják a gabonaimport tilalmát

 

Meghosszabbítja Lengyelország az Ukrajnából érkező gabonaáruk behozatalának tilalmát – Írja a Bloomberg. A lengyel agrárminisztérium álláspontja szerint a helyi mezőgazdaság védelme érdekében hozták meg a döntést, mely szinte biztosan komoly indulatokat fog kiváltani Kijevben.

Az Európai Unió által életbe léptetett, az ukrán gabona beáramlását korlátozó szabályozások szeptember 15-én hatályukat vesztik, így Varsó saját hatáskörében hosszabbítja meg a gabonaimport tilalmáról szóló jogszabályt.

A törvényjavaslat elfogadására kedden fog sor kerülni. Robert Telus agrárminiszter szerint a gabonabehozatal tilalmára „a lengyel mezőgazdasági munkások védelme érdekében” van szükség. A tárcavezető elmondta azt is, biztosak abban, hogy az EU végül hasonló döntésre fog jutni, de a biztonság kedvéért saját hatáskörükben is el kell, hogy járjanak.

KIJEV MÁR TEGNAP JELEZTE, HOGY A JAVASLAT TÖRVÉNYERŐRE EMELKEDÉSE ESETÉN HIVATALOSAN IS PANASZT FOGNAK TENNI A KERESKEDELMI VILÁGSZERVEZETNÉL (WTO).

Lengyelország egyébként az ukrán gabona tranzitját engedélyezi, az ország területén belül azonban ezeket a termékeket tilos értékesíteni. Valószínű az, hogy az október 15-én esedékes lengyel országgyűlési választások is közrejátszanak a kormány döntésében, hiszen az ukrán gabona behozatala ellen legjobban tiltakozó gazdák a kormányzó PiS párt szavazóbázisának jelentős részét adják.

Forrás: https://www.portfolio.hu/