Amerikai hatás terménypiacokra

Amerikai hatás terménypiacokra

Amerikai hatás terménypiacokra

Remek formában vannak a vegetációs időszak elején a kukorica- és a szójaállományok az Amerikai Egyesült Államokban.  Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint mindkét kultúrában rekordközeli eredmények születhetnek, feltéve, hogy nem csap le az országra valamilyen szélsőséges időjárási esemény.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a hét elején első értékelésében a szójaállományok 72%-át jó vagy kiváló egészségi állapotúnak minősítette. Ez megfelelt a kereskedelmi várakozásoknak, és meghaladja a szója kezdeti értékelésének 10 éves átlagát, amely 68%-ban ilyen minőségű – olvasható a Reuters oldalán. Mint írták, ez egy héttel azután történt, hogy az amerikai kukorica kezdeti állapotát 75%-ban jónak és kiválónak (GE) ítélték meg, ami ugyancsak jelentősen meghaladja a 70%-os kereskedelmi becslést és a 71%-os 10 éves átlagot.

A 2022-es aszály Amerikát se kímélte

A két évvel ezelőtti betakarítást komolyan befolyásolta a súlyos szárazság a főbb termesztő körzetekben: Nebraska, Dél-Dakota és Kansas például 2012 óta a legrosszabb kukorica- és szójababtermést produkálta. A termést végül azonban jónak lehetett mondani, de csak azért, mert a legjobb termesztők, Iowa, Illinois és a környező államok erős eredményeket értek el.

Az idei termés jelenlegi jó egészségi állapota azonban nem biztos, hogy garantálja az USDA trendvonala feletti hozamot, mivel ez a határ 2018 óta verhetetlen a kukorica esetében. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a kukorica átlaghozama különösen vitatható volt az utóbbi két évben, az átlag ugyanis jelentősen a korábbi rekord fölé került. A 2023-as amerikai kukoricatermés 11,9 tonna/hektáros rekordot ért el, igaz, ez 2,3%-kal az USDA trendvonala alatt volt, ami 2020 óta a legnagyobb mértékű elmaradás.

Az amerikai szójababtermés az elmúlt két szezonban az átlag alatt maradt, de a két korábbi szezonban bőven felette volt. Az USDA 2023-as és 2024-es 3,49 tonna/hektáros szójabab-trendtermése is rendkívül közel volt a 2016-os rekordhoz. A trendvonal ellentmondásától eltekintve, az USDA kondíciós pontszámai azt sugallják, hogy mindkét termés sikeresnek ígérkezik, hacsak nem következik be szélsőséges időjárási esemény, például tartós hőség, szárazság vagy egy olyan durva szélvihar, mint amilyen 2020-ban volt.

forrás: Agrárszektor

 

Érdeklődik? Keresse munkatársainkat! https://agroforte.hu/kapcsolat/