A telet kitartó esők tarkíthatják ismét belvíz lesz?

A telet kitartó esők tarkíthatják – ismét belvíz lesz?
Minden jel arra mutat, hogy 2023 lesz az eddigi legmelegebb év a bolygón. Európa is hosszan tartó hőhullámokat élt át, ezek az őszt is érintették. Jogos a kérdés, mennyire lesz fagyos a tél, és mennyi csapadék áztatja a földeket? Időjárás előrejelzés.

Eddig extrém meleg volt

Globális szinten a hőmérséklet júniustól szeptemberig +1,5 °C-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet. 1979 óta ez volt az eddigi legmelegebb szeptember a Földön úgy, hogy már a június, a július és az augusztus is rekordot döntött. Európában az átlaghőmérséklet +2,51°C-kal haladta meg a sokéves átlagot (1991 óta).

Október elején Európa nagy részére „hőkupola” borult. Ez a száraz és forró levegő mozdulatlan „megülését” jelenti egy térség felett, ami leginkább nyáron fordul elő, de most ősszel is megmutatkozott. A hőkupola forró középpontjában először Franciaország és Németország volt, Magyarország közepes dózist kapott belőle. Egy hét múlva a hőkupola középpontja átvándorolt Nagy-Britannia fölé, és Magyarország fokozatosan kikerült a hatása alól. Megérkeztek az esők.

Ilyen lesz a tél

Az ősz meleg időjárással távozik és átlagos csapadékmennyiséggel. A hosszú távú időjárási modellek szerint az idei telünk a 2009-2010. évihez lehet majd hasonló. Januártól márciusig Európa északi részén a sokéves átlagnak megfelelő lesz a hőmérséklet, míg nagyjából Ausztria vonalától délre mintegy fél fokkal több.

Csapadékból Európa nagy részén több hullik a megszokottnál. Gyakorlatilag Csehországtól délre az összes uniós állam átlag feletti mennyiségű esőt kap a tél közepén és végén. Magyarországra havonta 10-20 mm-rel több csapadék érkezhet, mint a sokéves átlag. Hosszú idő után alighanem belvizekre kell készülnünk tavasszal.

 

Forrás: Mezőhír